Myter om grafisk design

grafisk designer

Det finnes myter om absolutt alt her i verden, myter om hvordan en matrett ble til, myter om hvordan 70-tallet virkelig var og det som vi skal ta for oss idag, nemlig myter om grafisk design. Noen myter er selvfølgelig utrolig morsomme og grafisk designere kan selv le av det hele, men noen av mytene er faktisk ganske så irriterende og til veldig liten hjelp. Det kan gjøre et samarbeid med en kunde vanskeligere og derfor har vi bestemt oss for å få disse mytene ut i verden i håp om at de blir avmystifisert.

Fem myter om grafisk design

1. Grafisk design er enkelt

Noe som en igjen og igjen hører noe om er det at grafisk design sies å være en utrolig enkel jobb. Dette stemmer absolutt ikke selv om det kan høres ganske så avslappende ut å bare måtte sitte foran en PC mesteparten av arbeidsdagen sin. Dette er kanskje ikke noen fysisk krevende jobb, men grafisk design er på samme måte som andre profesjonelle yrker, et yrke som krever kunnskap og erfaring.

2. En grafisk designer vet alt

Selv om det riktignok er mange som kanskje ønsker at de kunne lese tankene til mennesker rundt seg, er dette altså ikke tilfellet hos grafisk designere. Istedet vil de sette stor pris på å få høre hvilke tanker sine kunder har om designet som bestilles og hva en virkelig ønsker. Det blir nemlig utrolig vanskelig å levere et godt design dersom bestillingen til kunden er vag.

Designer jobber på lysbord. Foto: © David Trood / BAM / Samfoto

3. Grafiske designere tjener mye penger

Dette er selvsagt en myte som alle grafiske designere skulle ønske var sann, men dette er dessverre ikke tilfellet. En grafisk designer vil nok ikke bli rik på jobben og vil ikke ha så mye mer enn alle andre å rutte med etter at regninger, mat og husleie er betalt.

4. Kunden har alltid rett

Det er riktig at det er designeren som får betalt av kunden for å gjennomføre en viss jobb, men det betyr ikke nødvendigvis at det er kunden som skal få siste ord i hvordan det skal være. Kunder må tross alt huske på at en grafisk designer vil gjøre mange velge som baseres på sin erfaring og kunnskap om hva som fungerer, ulike teknikker og stiler som finnes.

Workplace, Man working on the laptop

Workplace, Man working on the laptop

5. Grafisk designere er født kreative

En skulle trodd at dette var tilfellet, ikke bare for grafisk designere men for andre med kreative jobber. Men det finnes faktisk ikke det som vi beskriver som medfødt kreativitet, alle starter likt med blanke ark og det er gjennom omgivelsene, opplevelser og kunnskap kreativitet blir til. Da vil en designer utvikle evnen til å skape overraskende ting som vil få andre mennesker til å lure på hvorfor de selv ikke klarte å tenke på nettopp det.