christian boer

Ny skrifttype for dyslektikere

christian boer

Noe av det dyslektikere opplever problemer med er at bokstavene på skjermen, i bøker, på skilt og andre steder stokker seg om. Det kan rett og slett føles som bokstavene både hopper og spretter rundt, de kan til og med se ut som de blir speilvendt! Forståelig nok vil dette ende opp med å skape problemer når det er snakk om bokstaver som ligner veldig på hverandre. Her har derimot en grafisk designer ved navn Christian Boer endelig kommet med en løsning, for ikke bare er han grafisk designer, han er dyslektiker selv.

Grafisk designer skapet helt ny skrifttype

Å jobbe som grafisk designer med dysleksi har nok kommet med sine utfordringer og det var nettopp dette som inspirerte Christian Boer. Han hadde nemlig gått lei av å se at bokstavene overalt bare stokket seg om. Dermed var planen hans klar, bokstavene skulle roes ned med et helt nytt design. Det er flotte historier som dette som virkelig inspirerer mange til å utdanne seg til å bli en grafisk designer.

Det var under studietiden av Boer fikk en leseoppgave med hjem som viste seg å være helt uoverkommelig. Når han bestemte seg for å ta en prat med læreren sin angående problemet gikk det opp for han at det var hans kunnskaper som kunne brukes i en oppgave. Etter dette begynte han å se på skrifttypene vi som regel bruker og oppdaget at kun ved hjelp av noen små endringer, ville de bli mye lettere å lese.

brettspill, dysleksi

Hvordan blander bokstavene seg

Dette er bare noen utvalgte eksempler på typiske skrive- og lesefeil hos dyslektikere:

  • Bokstaver som bytter plass (straks blir til starks eller fiske blir til fikse)
  • Sammenslåing av ord (motor sykkel – motorsykkel)
  • Problemer med høytlesning
  • Dobbelt konsonant (forberredt – forberedt)
  • Vanskelighter med å forstå eller uttale lengre ord
  • Bruker lang tid på å lese
  • Ord som skrives lydrett (gjærne – gjerne)

Bokstaver med sitt eget liv

Som nevnt ovenfor står dyslektikere ovenfor en rekke ulike problemer når det kommer til både lesing og skriving. Noe som selvsagt påvirker deres hverdag på en negativ måte. Boer innså at alle bokstavene i den nye skrifttypen rett og slett måtte være helt unike, slik at bokstaver som i utgangspunktet lignet på hverandre som d, b og p ikke gjorde det lenger. Han ville samtidig sørge for at alle bokstavene fikk et tyngdepunkt som ble tydeligere, det ville sørge for at det ble umulig å lese de opp ned.

En gledelig nyhet for alle dysleksikere er at dette har blitt til en skrifttype som alle kan ta i bruk! Det er nemlig helt gratis å prøve den ut, den kan lastes ned og brukes som en helt vanlig font. Dette har derimot krevd utrolig mye hardt arbeid fra Boer.

I Norge har den begynt å bli tatt i bruk, men den er dessverre ikke så kjent riktig enda. Dette er noe vi håper på å endre ved å spre kunnskapen om denne nye skrifttypen, så om du kjenner noen som kunne hatt glede av dette er det bare å spre ordet!